Kuchnia

Co powinieneś wiedzieć o żywieniu
w a.gugu.

Kuchnia

Co powinieneś wiedzieć o żywieniu w a.gugu.

Kuchnia

Co powinieneś wiedzieć o żywieniu
w żłobku a.gugu.

Jesteś tym co jesz – wiedziałeś o tym?

Dlatego zgodnie z tą zasadą jadłospis w a.gugu w swojej formule zapewnia dzieciom pełnowartościowe posiłki. Przygotowane w oparciu o najnowsze normy i zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia.

Niebanalny żłobek a.gugu Lublin | Jak pracujemy | Kuchnia
Niebanalny żłobek a.gugu Lublin | Jak pracujemy | Kuchnia

Jesteś tym co jesz – wiedziałeś o tym?

Dlatego zgodnie z tą zasadą jadłospis w a.gugu w swojej formule zapewnia dzieciom pełnowartościowe posiłki. Przygotowane w oparciu o najnowsze normy i zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia.

Niebanalny żłobek a.gugu Lublin | Jak pracujemy | Kuchnia

Twoje dziecko ma alergię bądź nietolerancję pokarmową?

Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować mu posiłki zgodnie z jego zapotrzebowaniem. W tym celu, potrzebne będzie zaświadczenie od lekarza, na podstawie którego dietetyk będzie układał menu dla Twojego malucha.

Niebanalny żłobek a.gugu Lublin | Jak pracujemy | Kuchnia

Twoje dziecko ma alergię bądź nietolerancję pokarmową?

Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować mu posiłki zgodnie z jego zapotrzebowaniem. W tym celu, potrzebne będzie zaświadczenie od lekarza, na podstawie którego dietetyk będzie układał menu dla Twojego malucha.

EkoPlanet i Kogucik

to firmy kateringowe z którymi współpracujemy już od długiego czasu. Pan Kamil i pan Przemysław specjalizują się w przygotowywaniu posiłków dzieciom do lat 6, dlatego ufamy im pod względem żywienia naszych podopiecznych.

Niebanalny żłobek a.gugu Lublin | Jak pracujemy | Kuchnia
Niebanalny żłobek a.gugu Lublin | Jak pracujemy | Kuchnia

EkoPlanet i Kogucik

to firmy kateringowe z którymi współpracujemy już od długiego czasu. Pan Kamil i pan Przemysław specjalizują się w przygotowywaniu posiłków dzieciom do lat 6, dlatego ufamy im pod względem żywienia naszych podopiecznych.

Niebanalny żłobek a.gugu Lublin | Jak pracujemy | Kuchnia | Eko Planet
Kogucik Catering logo

A nasze codzienne nawyki żywieniowe to:

A nasze codzienne nawyki żywieniowe to:

Niebanalny żłobek a.gugu Lublin | Jak pracujemy | Kuchnia

Dostęp do wody przez cały dzień

W ciągu dnia dzieci mają ciągły, samodzielny dostęp do wody.
Piją ją z kubeczków z rurką, bidonów czy butelek, który przynosisz do a.gugu wraz z wyprawką dziecka.
Kubki i butelki są w ich zasięgu rączek.
Na koniec każdego dnia kubki są myte i wyparzane.

Niebanalny żłobek a.gugu Lublin | Jak pracujemy | Kuchnia

Bez cukru

Unikamy podawania dzieciom słodyczy i cukrów prostych.

Niebanalny żłobek a.gugu Lublin | Jak pracujemy | Kuchnia

Zdobywanie samodzielności

Podcza posiłków dzieci piją z tradycyjnych kubeczków, nabierając wprawy w zdobywaniu samodzielności. A jak wiemy – nauka samodzielności jest niejednokrotnie okupiona nie lada bałaganem, na co pozwalamy 🙂 Do posiłków serwujemy niesłodzone napoje w formie różnego rodzaju herbatek czy kompotów.

Niebanalny żłobek a.gugu Lublin | Jak pracujemy | Kuchnia

Różnorodność

Zachęcamy do spożywania warzyw, i “wielokolorowych” posiłków na talerzu.

Niebanalny żłobek a.gugu Lublin | Jak pracujemy | Kuchnia

Dostęp do wody przez cały dzień

W ciągu dnia dzieci mają ciągły, samodzielny dostęp do wody. Piją ją z kubeczków z rurką, bidonów czy butelek, który przynosisz do a.gugu wraz z wyprawką dziecka. Kubki i butelki są w ich zasięgu rączek. Na koniec każdego dnia kubki są myte i wyparzane.

Niebanalny żłobek a.gugu Lublin | Jak pracujemy | Kuchnia

Zdobywanie samodzielności

Podcza posiłków dzieci piją z tradycyjnych kubeczków, nabierając wprawy w zdobywaniu samodzielności. A jak wiemy – nauka samodzielności jest niejednokrotnie okupiona nie lada bałaganem, na co pozwalamy 🙂 Do posiłków serwujemy niesłodzone napoje w formie różnego rodzaju herbatek czy kompotów.

Niebanalny żłobek a.gugu Lublin | Jak pracujemy | Kuchnia

Bez cukru

Unikamy podawania dzieciom słodyczy i cukrów prostych.

Niebanalny żłobek a.gugu Lublin | Jak pracujemy | Kuchnia

Różnorodność

Zachęcamy do spożywania warzyw, i “wielokolorowych” posiłków na talerzu.

Jak wygląda menu?

Menu na dany tydzień zawsze jest wywieszone w szatni. Znajdziecie je również w aplikacji mobilnej, do której ma dostęp każdy z rodziców.

Poniżej przedstawiamy przykładowy tygodniowy jadłospis żłobka. Możesz też pobrać plik w formacie PDF:

PRZYKŁADOWY TYGODNIOWY JADŁOSPIS

Alergeny występujące w potrawach: 1-gluten, 2-jaja, 3-ryby, 4 -soja, 5-mleko, 6-orzechy, 7-seler, 8-gorczyca, 9-nasiona sezamu

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie

szynka wieprzowa
gotowana 1, pomidor, ogórek kiszony 8, masło 5,
chleb pytlowy 1

40g/10g/10g/10g/60g

herbata czarna z cytryną

150 ml

Zupa

zupa kalafiorowa
z ziemniakami 5,7

200 ml

II danie

ryż z prażonym jabłkiem, cynamonem, słodką śmietaną 5 i garścią żurawiny

100g/60g/20g

kompot wieloowocowy

150 ml

Podwieczorek

banan

1 szt.

WTOREK

Śniadanie

serek śmietankowy
z koperkiem 5, ogórek zielony, rzodkiewka, masło 5, chleb słonecznikowy 1

40g/10g/10g/10g/60g

kawa zbożowa z mlekiem

150 ml

Zupa

rosół z kury
z makaronem 1,2,7

200 ml

II danie

kotlecik mielony
z szynki 1,2, kasza gryczana, buraczki na ciepło 1

60g/100g/80g

kompot wiśniowy

150 ml

Podwieczorek

ciasto marchewkowe 1,2

1 szt.

ŚRODA

Śniadanie

omletowy kwadracik ze szczypiorkiem 2,5, polędwica z indyka, pomidor, roszponka, masło 5, bułka pszenna 1

50g/20g/20g/2g/10g/1 szt.

herbata imbirowa z cytryną

150 ml

Zupa

zupa ogórkowa
z ziemniakami 5,7

200 ml

II danie

makaron spaghetti
z sosem bolognese
1,7

100g/80g

kompot z jabłek

150 ml

Podwieczorek

jogurt wiśniowy z nasionami chia 5

150 g

CZWARTEK

Śniadanie

płatki kukurydziane z mlekiem 1,5, pasztecik drobiowy, ogórek zielony, rzodkiewka, masło 5,
chleb pytlowy 1

40g/10g/10g/10g/60g

herbata czarna z cytryną

150 ml

Zupa

zupa pejzanka
z pomidorami 5,7

200 ml

II danie

kluski leniwe
ze słodką śmietaną
1,2,5

160g/20g

kompot a aronii i truskawek

150 ml

Podwieczorek

kisiel z tartym jabłkiem

150 g

PIĄTEK

Śniadanie

hummus z pieczonej papryki,
ser żółty GOUDA 5,
ogórek kiszony 8, masło 5, bułka grahamka 1

20g/20g/20g/10g/1 szt.

herbata owocowa

150 ml

Zupa

zupa kalafiorowa
z ziemniakami 5,7

200 ml

II danie

kotlecik rybny z sezamem 1,2,3,9, ziemniaczki, surówka ‘COLESŁAW’ 2,8

60g/100g/80g

kompot z wiśni

150 ml

Podwieczorek

mandarynki, ciasto zbożowe SANTE 1,2,5

2 szt., 1 szt.

PRZYKŁADOWY TYGODNIOWY JADŁOSPIS

Alergeny występujące w potrawach: 1-gluten, 2-jaja, 3-ryby, 4 -soja, 5-mleko, 6-orzechy, 7-seler, 8-gorczyca, 9-nasiona sezamu

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie

szynka wieprzowa gotowana 1, pomidor, ogórek kiszony 8, masło 5, chleb pytlowy 1

40g/10g/10g/10g/60g

herbata czarna z cytryną

150 ml

Zupa

zupa kalafiorowa z ziemniakami 5,7

200 ml

II danie

ryż z prażonym jabłkiem, cynamonem, słodką śmietaną 5 i garścią żurawiny

100g/60g/20g

kompot wieloowocowy

150 ml

Podwieczorek

banan

1 szt.

WTOREK

Śniadanie

serek śmietankowy z koperkiem 5, ogórek zielony, rzodkiewka, masło 5, chleb słonecznikowy 1

40g/10g/10g/10g/60g

kawa zbożowa z mlekiem

150 ml

Zupa

rosół z kury z makaronem 1,2,7

200 ml

II danie

kotlecik mielony z szynki 1,2, kasza gryczana, buraczki na ciepło 1

60g/100g/80g

kompot wiśniowy

150 ml

Podwieczorek

ciasto marchewkowe 1,2

1 szt.

ŚRODA

Śniadanie

omletowy kwadracik ze szczypiorkiem 2,5, polędwica z indyka, pomidor, roszponka, masło 5, bułka pszenna 1

50g/20g/20g/2g/10g/1 szt.

herbata imbirowa z cytryną

150 ml

Zupa

zupa ogórkowa z ziemniakami 5,7

200 ml

II danie

makaron spaghetti z sosem bolognese 1,7

100g/80g

kompot z jabłek

150 ml

Podwieczorek

jogurt wiśniowy z nasionami chia 5

150 g

CZWARTEK

Śniadanie

płatki kukurydziane z mlekiem 1,5, pasztecik drobiowy, ogórek zielony, rzodkiewka, masło 5, chleb pytlowy 1

40g/10g/10g/10g/60g

herbata czarna z cytryną

150 ml

Zupa

zupa pejzanka z pomidorami 5,7

200 ml

II danie

kluski leniwe ze słodką śmietaną 1,2,5

160g/20g

kompot a aronii i truskawek

150 ml

Podwieczorek

kisiel z tartym jabłkiem

150 g

PIĄTEK

Śniadanie

hummus z pieczonej papryki, ser żółty GOUDA 5, ogórek kiszony 8, masło 5, bułka grahamka 1

20g/20g/20g/10g/1 szt.

herbata owocowa

150 ml

Zupa

zupa kalafiorowa z ziemniakami 5,7

200 ml

II danie

kotlecik rybny z sezamem 1,2,3,9, ziemniaczki, surówka ‘COLESŁAW’ 2,8

60g/100g/80g

kompot z wiśni

150 ml

Podwieczorek

mandarynki, ciasto zbożowe SANTE 1,2,5

2 szt.,1 szt.