Kuchnia
Co powinieneś wiedzieć o żywieniu
w a.gugu.
Kuchnia
Co powinieneś wiedzieć o żywieniu w a.gugu.
Kuchnia
Co powinieneś wiedzieć o żywieniu
w żłobku a.gugu.
Jesteś tym co jesz – wiedziałeś o tym?
Dlatego zgodnie z tą zasadą jadłospis w a.gugu w swojej formule zapewnia dzieciom pełnowartościowe posiłki. Przygotowane w oparciu o najnowsze normy i zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia.
Jesteś tym co jesz – wiedziałeś o tym?
Dlatego zgodnie z tą zasadą jadłospis w a.gugu w swojej formule zapewnia dzieciom pełnowartościowe posiłki. Przygotowane w oparciu o najnowsze normy i zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia.
Twoje dziecko ma alergię bądź nietolerancję pokarmową?
Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować mu posiłki zgodnie z jego zapotrzebowaniem. W tym celu, potrzebne będzie zaświadczenie od lekarza, na podstawie którego dietetyk będzie układał menu dla Twojego malucha.
Twoje dziecko ma alergię bądź nietolerancję pokarmową?
Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować mu posiłki zgodnie z jego zapotrzebowaniem. W tym celu, potrzebne będzie zaświadczenie od lekarza, na podstawie którego dietetyk będzie układał menu dla Twojego malucha.
EkoPlanet i Kogucik
to firmy kateringowe z którymi współpracujemy już od długiego czasu. Pan Kamil i pan Przemysław specjalizują się w przygotowywaniu posiłków dzieciom do lat 6, dlatego ufamy im pod względem żywienia naszych podopiecznych.
A nasze codzienne nawyki żywieniowe to:
A nasze codzienne nawyki żywieniowe to:
Dostęp do wody przez cały dzień
W ciągu dnia dzieci mają ciągły, samodzielny dostęp do wody.
Piją ją z kubeczków z rurką, bidonów czy butelek, który przynosisz do a.gugu wraz z wyprawką dziecka.
Kubki i butelki są w ich zasięgu rączek.
Na koniec każdego dnia kubki są myte i wyparzane.
Bez cukru
Unikamy podawania dzieciom słodyczy i cukrów prostych.
Zdobywanie samodzielności
Podcza posiłków dzieci piją z tradycyjnych kubeczków, nabierając wprawy w zdobywaniu samodzielności. A jak wiemy – nauka samodzielności jest niejednokrotnie okupiona nie lada bałaganem, na co pozwalamy 🙂 Do posiłków serwujemy niesłodzone napoje w formie różnego rodzaju herbatek czy kompotów.
Różnorodność
Zachęcamy do spożywania warzyw, i “wielokolorowych” posiłków na talerzu.
Dostęp do wody przez cały dzień
W ciągu dnia dzieci mają ciągły, samodzielny dostęp do wody. Piją ją z kubeczków z rurką, bidonów czy butelek, który przynosisz do a.gugu wraz z wyprawką dziecka. Kubki i butelki są w ich zasięgu rączek. Na koniec każdego dnia kubki są myte i wyparzane.
Zdobywanie samodzielności
Podcza posiłków dzieci piją z tradycyjnych kubeczków, nabierając wprawy w zdobywaniu samodzielności. A jak wiemy – nauka samodzielności jest niejednokrotnie okupiona nie lada bałaganem, na co pozwalamy 🙂 Do posiłków serwujemy niesłodzone napoje w formie różnego rodzaju herbatek czy kompotów.
Bez cukru
Unikamy podawania dzieciom słodyczy i cukrów prostych.
Różnorodność
Zachęcamy do spożywania warzyw, i “wielokolorowych” posiłków na talerzu.
Jak wygląda menu?
Menu na dany tydzień zawsze jest wywieszone w szatni. Znajdziecie je również w aplikacji mobilnej, do której ma dostęp każdy z rodziców.
Poniżej przedstawiamy przykładowy tygodniowy jadłospis żłobka. Możesz też pobrać plik w formacie PDF:
PRZYKŁADOWY TYGODNIOWY JADŁOSPIS
Alergeny występujące w potrawach: 1-gluten, 2-jaja, 3-ryby, 4 -soja, 5-mleko, 6-orzechy, 7-seler, 8-gorczyca, 9-nasiona sezamu
PONIEDZIAŁEK
Śniadanie
szynka wieprzowa
gotowana 1, pomidor, ogórek kiszony 8, masło 5,
chleb pytlowy 1
40g/10g/10g/10g/60g
herbata czarna z cytryną
150 ml
Zupa
zupa kalafiorowa
z ziemniakami 5,7
200 ml
II danie
ryż z prażonym jabłkiem, cynamonem, słodką śmietaną 5 i garścią żurawiny
100g/60g/20g
kompot wieloowocowy
150 ml
Podwieczorek
banan
1 szt.
WTOREK
Śniadanie
serek śmietankowy
z koperkiem 5, ogórek zielony, rzodkiewka, masło 5, chleb słonecznikowy 1
40g/10g/10g/10g/60g
kawa zbożowa z mlekiem
150 ml
Zupa
rosół z kury
z makaronem 1,2,7
200 ml
II danie
kotlecik mielony
z szynki 1,2, kasza gryczana, buraczki na ciepło 1
60g/100g/80g
kompot wiśniowy
150 ml
Podwieczorek
ciasto marchewkowe 1,2
1 szt.
ŚRODA
Śniadanie
omletowy kwadracik ze szczypiorkiem 2,5, polędwica z indyka, pomidor, roszponka, masło 5, bułka pszenna 1
50g/20g/20g/2g/10g/1 szt.
herbata imbirowa z cytryną
150 ml
Zupa
zupa ogórkowa
z ziemniakami 5,7
200 ml
II danie
makaron spaghetti
z sosem bolognese
1,7
100g/80g
kompot z jabłek
150 ml
Podwieczorek
jogurt wiśniowy z nasionami chia 5
150 g
CZWARTEK
Śniadanie
płatki kukurydziane z mlekiem 1,5, pasztecik drobiowy, ogórek zielony, rzodkiewka, masło 5,
chleb pytlowy 1
40g/10g/10g/10g/60g
herbata czarna z cytryną
150 ml
Zupa
zupa pejzanka
z pomidorami 5,7
200 ml
II danie
kluski leniwe
ze słodką śmietaną
1,2,5
160g/20g
kompot a aronii i truskawek
150 ml
Podwieczorek
kisiel z tartym jabłkiem
150 g
PIĄTEK
Śniadanie
hummus z pieczonej papryki,
ser żółty GOUDA 5,
ogórek kiszony 8, masło 5, bułka grahamka 1
20g/20g/20g/10g/1 szt.
herbata owocowa
150 ml
Zupa
zupa kalafiorowa
z ziemniakami 5,7
200 ml
II danie
kotlecik rybny z sezamem 1,2,3,9, ziemniaczki, surówka ‘COLESŁAW’ 2,8
60g/100g/80g
kompot z wiśni
150 ml
Podwieczorek
mandarynki, ciasto zbożowe SANTE 1,2,5
2 szt., 1 szt.
PRZYKŁADOWY TYGODNIOWY JADŁOSPIS
Alergeny występujące w potrawach: 1-gluten, 2-jaja, 3-ryby, 4 -soja, 5-mleko, 6-orzechy, 7-seler, 8-gorczyca, 9-nasiona sezamu
PONIEDZIAŁEK
Śniadanie
szynka wieprzowa gotowana 1, pomidor, ogórek kiszony 8, masło 5, chleb pytlowy 1
40g/10g/10g/10g/60g
herbata czarna z cytryną
150 ml
Zupa
zupa kalafiorowa z ziemniakami 5,7
200 ml
II danie
ryż z prażonym jabłkiem, cynamonem, słodką śmietaną 5 i garścią żurawiny
100g/60g/20g
kompot wieloowocowy
150 ml
Podwieczorek
banan
1 szt.
WTOREK
Śniadanie
serek śmietankowy z koperkiem 5, ogórek zielony, rzodkiewka, masło 5, chleb słonecznikowy 1
40g/10g/10g/10g/60g
kawa zbożowa z mlekiem
150 ml
Zupa
rosół z kury z makaronem 1,2,7
200 ml
II danie
kotlecik mielony z szynki 1,2, kasza gryczana, buraczki na ciepło 1
60g/100g/80g
kompot wiśniowy
150 ml
Podwieczorek
ciasto marchewkowe 1,2
1 szt.
ŚRODA
Śniadanie
omletowy kwadracik ze szczypiorkiem 2,5, polędwica z indyka, pomidor, roszponka, masło 5, bułka pszenna 1
50g/20g/20g/2g/10g/1 szt.
herbata imbirowa z cytryną
150 ml
Zupa
zupa ogórkowa z ziemniakami 5,7
200 ml
II danie
makaron spaghetti z sosem bolognese 1,7
100g/80g
kompot z jabłek
150 ml
Podwieczorek
jogurt wiśniowy z nasionami chia 5
150 g
CZWARTEK
Śniadanie
płatki kukurydziane z mlekiem 1,5, pasztecik drobiowy, ogórek zielony, rzodkiewka, masło 5, chleb pytlowy 1
40g/10g/10g/10g/60g
herbata czarna z cytryną
150 ml
Zupa
zupa pejzanka z pomidorami 5,7
200 ml
II danie
kluski leniwe ze słodką śmietaną 1,2,5
160g/20g
kompot a aronii i truskawek
150 ml
Podwieczorek
kisiel z tartym jabłkiem
150 g
PIĄTEK
Śniadanie
hummus z pieczonej papryki, ser żółty GOUDA 5, ogórek kiszony 8, masło 5, bułka grahamka 1
20g/20g/20g/10g/1 szt.
herbata owocowa
150 ml
Zupa
zupa kalafiorowa z ziemniakami 5,7
200 ml
II danie
kotlecik rybny z sezamem 1,2,3,9, ziemniaczki, surówka ‘COLESŁAW’ 2,8
60g/100g/80g
kompot z wiśni
150 ml
Podwieczorek
mandarynki, ciasto zbożowe SANTE 1,2,5
2 szt.,1 szt.